2953 poze   164031 vizite

Vinul meu e sampanie

Am vrut sa fac vin si a iesit sampanie !!!
Strugurii mei sunt Sauvignon Blanc


Vin de struguri preparat in casa

Retetele de preparare a vinului in casa se recomanda numai pentru amatori care prepara cantitati miic, la damigene. Intreprinderile de vinificatie au alte metode tehnologice care sunt tratate in diferite lucrari de specialitate.
Vinul se poate prepara din diferite soiuri de struguri: Feteasca, Risling, Aligote, Tamaioasa, Hamburg, Otonel, Cotnari, Hibrid s.a. care cresc pe langa casa sau care se pot cumpara.
Calitatea vinului depinde de soiul de vita si de gradul de coacere.

Strugurii trebuie culesi la maturitate deplina.
Ciorchinii de struguri se clatesc in apa rece si se lasa la scurs. Pentru prepararea vinului se aleg numai boabele sanatoase, iar cele crapate si mucegaite se inlatura. Apoi, boabele de struguri se zdrobesc si se pun in borcane sau in vase emailate pentru 4-5 zile , la macerat, dupa care se scoate mustul cu furtunul. se strecoara prin tifon si se toarna in damigene. Restul (boasca) se stoarce, presarandu-se bine ca sa se scurga tot mustul, care se pune tot in damigene.
In caz ca strugurii nu sunt destul de dulci, se poate adauga 100 g zahar la 1 L de must, care se dizolva in must cald.
Damigenele nu se umplu complet, ci pana la circa 20 cm sub dop. Se astupa ermetic cu un dop perforat prin orificiul caruia se introduce un capat de furtun, iar celalalt capat se introduce intr-un borcan sau intr-o sticla cu apa. Dopul se smoleste sau se parafineaza bine astfel ca sa nu comunice mustul cu aerul de afara.
Damigeana cu must se lasa intr-un loc cu temperatura de 18-20° C, pana se termina fermentarea mustului care trece in vin. Apoi se scoate furtunul, se completeaza golul din damigeana cu vinul din alta damigeana de rezerva, pregatita la fel ca si cel din damigeana de baza si se pune dopul lejer pentru a da posibilitatea restului de bioxid de carbon care ar mai rezulta sa iasa din damigeana. Dupa 6-8 zile, cand nu se mai observa nici o fermentare, iar vinul s-a limpezit, se astupa damigeana ermetic cu dop.

Pritocirea.
Dupa cateva saptamani (40 zile) se poate trage vinul de pe drojdie in alta damigeana, procedand in felul urmator: capatul furtunului se leaga la o sipca sau nuia de circa 20-30 cm lungime, in asa fel ca sipca sa depaseasca capatul furtunului cu 5-6 cm si se introduce in damigeana pana la fund, cu grisa sa nu se tulbure vinul; pe la capatul celalalt al furtunului se trage vinul in alta damigeana, dar fara sa curga de sus, ci aproape de fund. Aceasta operatie de pritocire se repeta obligatoriu si la inceputul lunii martie, iar daca vinul trece de 1 an pritocirea se repeta.
Vinul preparat astfel poate fi consumat imediat dupa ce s-a limpezit si s-a tras de pe drojdie, dar va fi mai bun si mai concentrat daca sta cateva luni sau cativa ani.
Vinul care se consuma in cateva zile se trage la sticle care se astupa bine cu dopuri noi inmuiate in apa calda.

Pentru ca vinul sa tina mai mult trebuie sa se faca cel putin 3 pritociri dintre care a doua in Decembrie si a treia in luna Martie, dupa care se poate trage vinul in sticle, se astupa cu dopuri de pluta inmuiate in apa calda, apoi se smolesc sau se parafineaza si se asaza culcate in pivnita sau in alte locuri reci si intunecoase. In acest fel, vinul poate fi pastrat luni si chiar ani de zile.

Parafinarea se face in felul urmator: se pun la topit 1 parte ceara de albine si 3 parti parafina, amestecand mereu si dupa ce s-a topit totul si s-a omogenizat se trece prin aceasta solutie capul fiecarei sticle astupata in prealabil bine cu dop.
PC010780
PC010780
PC010840
PC010840
PC010841
PC010841
PC010856
PC010856
PC010859
PC010859
PC010864
PC010864
PC010866
PC010866
PC010875
PC010875

Comentarii album • 16
mirela1995 1 February 2015  
Arata bine si cred ca este ff.bun.Vreau si eu reteta ca am vie la tara sau pot face eu in boxa de la subsol.Multumesc anticipat!
Raportează
Floria 1 February 2015  
Am scris reteta sus, singura diferenta este ca eu am eliminat coditele dupa zdrobire, astfel vinul meu nu are tanin si este foarte usor la gust, nu este astringent deloc.
Raportează
maryanne 3 December 2013  
arata intr-un mare fel! te felicit!
Raportează
Floria 3 December 2013  
Stai tu ca ma perfectionez ! acum in Decembrie vreau sa-l pritocesc cum scrie la carte, haaaa !
Raportează
maryanne 3 December 2013  
eu habar n-am , zi-mi si mie cum se face sau da-mi un link sa citesc.
Raportează
Floria 3 December 2013  
Ti-am trimis pe mail
Raportează
floralia 2 December 2013  
Ce fain arata! Si al nostru e sifonat. Si bun tare!:)
Raportează
Floria 3 December 2013  
Sa-l beti sanatosi si sa va fie bine !
Raportează
Gxgeorge 2 December 2013  
Hmmm! Cat de bine arata!
Raportează
Floria 2 December 2013  
Si ce bun este !!! eu beau alcool mai rar dar cred ca-mi voi face un obicei la fiecare masa sa beau si un pahar de vin.
Raportează
maryanne 3 December 2013  
asa am zis si eu. E pacat sa nu-l beau la cat m-am chinuit sa-l fac. Mai ales ca e natural 100%.
Raportează
hapy 2 December 2013  
Daca nu ai brustulit strugurii cu picioarele si poalele sus vinul nu este bun!!!La culoare arata tare bine!
Raportează
Floria 2 December 2013  
M-am cam chinuit sa fac pozele ca se abureau sticlele imediat ce le-am adus in casa, le-am adus din beci si acolo este racoare. L-am nimerit tare bine dar pana sa-l fac am studiat toate retetele, am ajuns si in podgoriile frantuzesti sa aflu mai mult. Am 5300 mp la tara, cred ca 2000 voi pune vita de vie ca am invatat smecheria.
Raportează
gabilaura 2 December 2013  
cum ati reusit ? ca si eu am vie.
Raportează
Floria 2 December 2013  
S-a nimerit sa iasa, este prima oara cand fac vin.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.