Am vrut sa fac vin si a iesit sampanie !!! Strugurii mei sunt Sauvignon Blanc
Vin de struguri preparat in casa
Retetele de preparare a vinului in casa se recomanda numai pentru amatori care prepara cantitati miic, la damigene. Intreprinderile de vinificatie au alte metode tehnologice care sunt tratate in diferite lucrari de specialitate. Vinul se poate prepara din diferite soiuri de struguri: Feteasca, Risling, Aligote, Tamaioasa, Hamburg, Otonel, Cotnari, Hibrid s.a. care cresc pe langa casa sau care se pot cumpara. Calitatea vinului depinde de soiul de vita si de gradul de coacere.
Strugurii trebuie culesi la maturitate deplina. Ciorchinii de struguri se clatesc in apa rece si se lasa la scurs. Pentru prepararea vinului se aleg numai boabele sanatoase, iar cele crapate si mucegaite se inlatura. Apoi, boabele de struguri se zdrobesc si se pun in borcane sau in vase emailate pentru 4-5 zile , la macerat, dupa care se scoate mustul cu furtunul. se strecoara prin tifon si se toarna in damigene. Restul (boasca) se stoarce, presarandu-se bine ca sa se scurga tot mustul, care se pune tot in damigene. In caz ca strugurii nu sunt destul de dulci, se poate adauga 100 g zahar la 1 L de must, care se dizolva in must cald. Damigenele nu se umplu complet, ci pana la circa 20 cm sub dop. Se astupa ermetic cu un dop perforat prin orificiul caruia se introduce un capat de furtun, iar celalalt capat se introduce intr-un borcan sau intr-o sticla cu apa. Dopul se smoleste sau se parafineaza bine astfel ca sa nu comunice mustul cu aerul de afara. Damigeana cu must se lasa intr-un loc cu temperatura de 18-20° C, pana se termina fermentarea mustului care trece in vin. Apoi se scoate furtunul, se completeaza golul din damigeana cu vinul din alta damigeana de rezerva, pregatita la fel ca si cel din damigeana de baza si se pune dopul lejer pentru a da posibilitatea restului de bioxid de carbon care ar mai rezulta sa iasa din damigeana. Dupa 6-8 zile, cand nu se mai observa nici o fermentare, iar vinul s-a limpezit, se astupa damigeana ermetic cu dop.
Pritocirea. Dupa cateva saptamani (40 zile) se poate trage vinul de pe drojdie in alta damigeana, procedand in felul urmator: capatul furtunului se leaga la o sipca sau nuia de circa 20-30 cm lungime, in asa fel ca sipca sa depaseasca capatul furtunului cu 5-6 cm si se introduce in damigeana pana la fund, cu grisa sa nu se tulbure vinul; pe la capatul celalalt al furtunului se trage vinul in alta damigeana, dar fara sa curga de sus, ci aproape de fund. Aceasta operatie de pritocire se repeta obligatoriu si la inceputul lunii martie, iar daca vinul trece de 1 an pritocirea se repeta. Vinul preparat astfel poate fi consumat imediat dupa ce s-a limpezit si s-a tras de pe drojdie, dar va fi mai bun si mai concentrat daca sta cateva luni sau cativa ani. Vinul care se consuma in cateva zile se trage la sticle care se astupa bine cu dopuri noi inmuiate in apa calda.
Pentru ca vinul sa tina mai mult trebuie sa se faca cel putin 3 pritociri dintre care a doua in Decembrie si a treia in luna Martie, dupa care se poate trage vinul in sticle, se astupa cu dopuri de pluta inmuiate in apa calda, apoi se smolesc sau se parafineaza si se asaza culcate in pivnita sau in alte locuri reci si intunecoase. In acest fel, vinul poate fi pastrat luni si chiar ani de zile.
Parafinarea se face in felul urmator: se pun la topit 1 parte ceara de albine si 3 parti parafina, amestecand mereu si dupa ce s-a topit totul si s-a omogenizat se trece prin aceasta solutie capul fiecarei sticle astupata in prealabil bine cu dop.
Am scris reteta sus, singura diferenta este ca eu am eliminat coditele dupa zdrobire, astfel vinul meu nu are tanin si este foarte usor la gust, nu este astringent deloc.
M-am cam chinuit sa fac pozele ca se abureau sticlele imediat ce le-am adus in casa, le-am adus din beci si acolo este racoare. L-am nimerit tare bine dar pana sa-l fac am studiat toate retetele, am ajuns si in podgoriile frantuzesti sa aflu mai mult. Am 5300 mp la tara, cred ca 2000 voi pune vita de vie ca am invatat smecheria.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.